Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τις επόμενες ημέρες το ανακαινισμένο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βραχασίου



Έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τις επόμενες ημέρες είναι το ανακαινισμένο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βραχασίου. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση - συνέλευση των συνεταίρων και διαπιστώθηκε ότι όλα είναι έτοιμα για τη φετινή περίοδο, παρά το ότι η σοδιά είναι κατά πολύ μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη όμως υπάρχουν αρκετά σακιά ελιές στο συνεταιρισμό έτοιμα για άλεση!






Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βραχασίου την Κυριακή 24/11/13 και ώρα 11/00 πμ στο χώρο του Ελαιουργείου


Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βραχασίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24/11/13 και ώρα 11/00 πμ στο χώρο του Ελαιουργείου.

Παρακαλούνται οι συνέταιροι να παραβρεθούν.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Για το ΠΑΣΟΚ.... για ποια Κεντροαριστερά…. Πρόταση …. πρόσκληση …. έκκληση!!!

Τις τελευταίες εβδομάδες, ξανάρχισε ένας διάλογος περί Κεντροαριστεράς….

Όσοι διακινούν αυτόν τον διάλογο, στις απόψεις τους, άλλοτε ανοικτά, άλλοτε κεκαλυμμένα, προσβλέπουν, προσδοκούν, επιθυμούν, προτείνουν, μια Κεντροαριστερά, χωρίς ΔΗΜΑΡ και κυρίως χωρίς ΠΑΣΟΚ. 

Χωρίς Κουβέλη και κυρίως, χωρίς Βενιζέλο, αλλά με τις εκλογικές και κοινωνικές βάσεις της ΔΗΜΑΡ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ.

Σ αυτό το κείμενο, δεν θα μπω στις θεωρίες της δημιουργίας και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, στις κοινωνικές ιδεολογικές και πολιτικές τους αναφορές. 

Αν όμως θελήσουν, οι από τους διακινητές, πολιτικοί επιστήμονες, μπορώ να ανοίξω διάλογο μαζί τους, εγώ, ένας πολιτικός μηχανικός, που προσπαθεί να είναι πολιτικοποιημένος πολίτης, με τις όποιες εμπειρίες, η και την όποια αυτομόρφωση απέκτησα στα πολλά χρόνια που βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ, τα μισά των οποίων περίπου, σαν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής του Επιτροπής και που κυρίως, ασχολήθηκα με το ΠΑΣΟΚ ως οργανισμό πολιτικής και κοινωνικής οντότητας και όχι μόνο ως κυβερνητικής έκφρασής του.
Όσον αφορά την επιμόρφωσή μου, αυτή δημιουργήθηκε από την μελέτη της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αλλά και αντίστοιχες μελέτες για την πολιτική συγκρότηση της Ευρώπης και της Αμερικής.

Προς το παρόν μια μόνο διαπίστωση. 

Οι πιο ολοκληρωμένες θεσμικά και πολιτικά χώρες, είναι και οι πιο ισχυρές, είναι μάλιστα εκείνες ( πχ οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σκανδιναβικές χώρες, κλπ), που έχουν για μεγάλη διάρκεια και συνεχώς σταθερά σχήματα, σε κρατικούς θεσμούς, αλλά και σε κομματικές συγκροτήσεις .

Αντίθετα, οι πιο ρευστές σε θεσμικό, αλλά και πολιτικοκομματικό σύστημα , ουσιαστικά δηλαδή οι περιφερειακές χώρες, είναι τελικά οι πολιτικά αδύναμες, που συνεχώς μετασχηματίζουν τις κομματικές τους συγκροτήσεις, τα συντάγματά τους, την κρατική τους συγκρότηση, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την πατρίδα μας.

Κατά την άποψή μου, η συνεχής ρευστότητα στους πολιτικούς σχηματισμούς, δεν είναι ένδειξη θετικής εξέλιξης, αλλά οπισθοχώρησης, με έντονα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, παλαιού τύπου πολιτικών σχηματισμών, χωρίς ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές.

Δεν επεκτείνομαι περισσότερο, διότι κινδυνεύω να εκφύγω από τον βασικό στόχο, που επιδιώκω με αυτό μου το κείμενο.

Η τοποθέτησή μου, βασίζεται στην υποχρέωση που έχουμε όλοι όσοι κατά καιρούς συγκροτήσαμε τη λεγόμενη ιστορική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να πάρουμε θέση στα τεκταινόμενα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μας χρειάζεται όλους, οι ατομικοί αναχωρητισμοί και οι μοναχικές πορείες, δεν θα οδηγήσουν ούτε σε οσιοποίηση, ούτε σε καθαγιασμούς, οι δε δολιχοδρομήσεις αριστερά, δεξιά, επιφυλάσσουν σ αυτούς που τις ακολουθούν, την πρόσκαιρη εκμετάλλευση και τελικά το περιθώριο.

Με βάση αυτή την αντίληψη, ασχολήθηκα με το τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της ΕΚΑΠ, στην ουσία δηλαδή, της επιτροπής διεξαγωγής του συνεδρίου.
Στο συνέδριο ψήφισαν για εκλογή συνέδρων, 122.000μέλη του ΠΑΣΟΚ και για το συνέδριο της νεολαίας 22.000. 

Το ΠΑΣΟΚ, ανανέωσε τα όργανά του κατά 70-80% από νέους ανθρώπους και ηλικιακά και πολιτικά, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν εξαιρετικά προσόντα, δυνατότητες, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγνωρίσιμοι.

Με το θέμα αυτό, της συμμετοχής δηλαδή στις διαδικασίες του συνεδρίου, οι διάφοροι πολιτικοί αναλυτές δεν ασχολήθηκαν, διότι πάρα πολλοί από πολλές πλευρές, έχουν από καιρό αποφασίσει, να ξεγράψουν το ΠΑΣΟΚ, άρα, έπρεπε να συντηρούν την όποια κακή παλιά του εικόνα και σε καμιά περίπτωση να ασχοληθούν με την δυναμική της ανανέωσής του.

Σε σχέση τώρα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, που από πολλές πλευρές αλλά και από διάφορους γηπεδικούς χούλιγκαν, που αποφάσισαν να το παίξουν πολιτικοί, επιχειρείται η προσωπική και πολιτική του απαξίωση, ακόμη και από κάποιους, που σχεδιάζουν την κεντροαριστερά, χωρίς τον Βενιζέλο! 

Ξεκαθαρίζω, ότι οι απόψεις και οι προτάσεις μου, απορρέουν απ την εμπειρία και την συνεργασία μου μαζί του, στο Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ .
Σήμερα, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αναδείξει όσο μπορεί τις ικανότητές του, την πολιτική του πληρότητα, διότι συμμετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα και ορθώς, για τις κρίσιμες ανάγκες της χώρας, με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά αυτός έχει και τον πρώτο λόγο.

Αυτό οδηγεί σε μια εικόνα, που επικοινωνιακά το σύστημα Σαμαρά εισπράττει τα θετικά, ο Βενιζέλος όμως προσωπικά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που στην ουσία τραβάνε τον «σταυρό του μαρτυρίου της χώρας», εισπράττουν μόνο τα αρνητικά.

Ότι προτείνω στην συνέχεια, είναι απόλυτα προσωπική μου επιλογή, χωρίς καμιά επαφή, χωρίς καμιά προσυννενόηση, δεν έχω συζητήσει το ελάχιστο με κανένα, ούτε με όσους στην συνέχεια θα αναφέρω.

Εκφράζω την θερμή μου παράκληση, να διαβάσουν, να σκεφτούν, να μην δημοσιοποιήσουν άποψη, να αφήσουν λίγο χρόνο να ωριμάσει όπου και όπως χρειάζεται η πρόταση.
Βαθύτατη πίστη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τα ξαναβρεί, να ξαναενωθεί με τον εαυτό του, με τις διάσπαρτες δυνάμεις του, όπου κι αν βρίσκονται αυτές.

Στην πολιτική ισχύει κατά μεγάλο μέρος ότι, σημασία έχει και η διαχείριση των συμβόλων και των συμβολισμών, αλλά επίσης, ότι σε έκτακτες ανάγκες, χρειάζονται έκτακτες πράξεις και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, οφείλει να κηρύξει σε συναγερμό όλες του τις δυνάμεις, όπου και αν βρίσκονται αυτές, οφείλει να σηματοδοτήσει με εμβληματικές, αλλά σημαντικά πολιτικές κινήσεις, την επανένωση των δυνάμεών του.

Η πρότασή μου με συγκεκριμένο, σαφή συμβολισμό και περιεχόμενο, είναι η εξής: 

1.Το ΠΑΣΟΚ ανακηρύσσει τον Κώστα Σημίτη επίτιμο Πρόεδρό του

2.Το ΠΑΣΟΚ ορίζει Αντιπροέδρους του, τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Αλέκο Παπαδόπουλο.

Η απόφαση λαμβάνεται από την Κεντρική Πολιτική του Επιτροπή, μετά από πρόταση του Προέδρου του, αφού βεβαίως αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες επαφών και συνεννοήσεων.

Η απόφαση αυτή, θα σηματοδοτήσει μια νέα αφετηρία, θα ενδυναμώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, διότι θα τεθεί επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας και δεν θα μπορεί ο καθένας να παίζει «εν ου παικτοίς» όποιος και να είναι και απ όπου και αν προέρχεται .

Η κίνηση, θα σηματοδοτήσει προς όλη την δημοκρατική παράταξη, προς το όλον ΠΑΣΟΚ, μια νέα ενότητα, ποιοτική και ποσοτική.

Η κίνηση, θα ενισχύσει ψυχολογικά το ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιώντας τα νέα και ικανά στελέχη του, με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και τον αξιόλογο και ικανό Γραμματέα του Νίκο Ανδρουλάκη, θα ανοίξει μια νέα πορεία, νέες σελίδες ανανέωσης και ελπίδας.

Η πρόταση μου, που αποτελεί και πρόσκληση και έκκληση, διατυπώνεται όσον αφορά τα προτεινόμενα πρόσωπα και από την εμπειρία μου στο ΕΓ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που είχα την ευκαιρία από πολύ νωρίς, να εκτιμήσω τις ικανότητες των προτεινομένων.

Τελειώνοντας σημειώνω, ότι αυτές που μένουν, δεν είναι οι πολλές και μικρές αποφάσεις της καθημερινότητας, είναι εκείνες οι λίγες, οι υπερβατικές, που χαρακτηρίζουν τους ικανούς πολιτικούς και αυτούς χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ τώρα ακόμα πιο πολύ.

Αυτή την υπέρβαση οφείλει σήμερα να κάνει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες μας, απέναντι στην δημοκρατική παράταξη και την πατρίδα μας.

Γιάννης Σουλαδάκης
Τέως μέλος Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 40ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Δήμο Αγ. Νικολάου


Με την ευκαιρία της 40ης Επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την «17η Νοεμβρίου 1973», παρακαλούμε να συμμετάσχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

- Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων - λουλουδιών θα γίνει στο μνημείο της πλατείας Αγίου Νικολάου, στη μνήμη των πεσόντων στο Πολυτεχνείο, από την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, εκπροσώπους μαθητών Λυκείου, Γυμνασίων, Επαγγελματικών Λυκείων, Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων καθώς και σπουδαστών του ΤΕΙ και της ΑΣΤΕΑΝ του Αγίου Νικολάου και πολιτικών νεολαίων.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Ξένος Γεώργιος από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια με ευθύνη δική τους, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο Δήμο Αγίου Νικολάου ώστε να αναγγελθούν επισήμως από τον τελετάρχη. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 28413 40 110.

- Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα Σχολεία του Δήμου στους χώρους.
- Στη Νεάπολη, στο Σίσι, στην Ελούντα, στην Κριτσά, στο Καλό Χωριό και στον Κρούστα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα σχολεία και θα ακολουθήσει κατάθεση λουλουδιών στο Ηρώο του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος.

- Η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου και η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, διοργανώνουν διήμερο κινηματογράφου για τη βία, το ρατσισμό και το φασισμό, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, στις 19:00, στο Κινηματοθέατρο REX. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι το ''Crash'' του Paul Haggis και το ''Mephisto'' του Istvan Szabo, αντίστοιχα. Μετά το τέλος της κάθε προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Δημήτρης Κουνενάκης

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σας παίρνω δουλειές, συντάξεις, σπίτια….σας δίνω δωρεάν Wi-Fi !


του Σπύρου Βροντινού

Ενίοτε ο πρωθυπουργός προτιμούσε τις ‘αποστειρωμένες’ εμφανίσεις, δηλαδή χωρίς κοινό, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, με απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες και προκαθορισμένες ερωτήσεις. Βέβαια και ο κ. Πρετεντέρης απέφυγε να διαταράξει την μακάρια διάθεση του πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ότι στις σπάνιες εμφανίσεις του, περιορίζεται σε ‘ασφαλείς’, τετριμμένες, ‘άκακες’, ανούσιες, κλισέ ερωτ-απαντήσεις ή ευτελές πολιτικό κουτσομπολιό, προκλητικότατα υποδεέστερα της κρισιμότητας των καιρών, όπως π.χ. ότι θα συνεχίσει να μας σώζει για 4 χρόνια θητείας του...ή ότι οι άλλοι φταίνε…κλπ.

Γιατί όμως τόση ‘αποστείρωση’; Μήπως ο κ. Σαμαράς πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων; από χαμηλή εμπιστοσύνη για το ‘μονόδρομο’ που υπηρετεί; έλλειψη προσωπικότητας; έλλειψη θάρρους; απαξίωση προς το λαό και τα προβλήματα του; αποστασιοποίηση από τους ιστορικούς θεσμούς της δημοκρατίας; βαριεστιμάρα; δεσποτισμό; επιδιώκει μήπως μάταια μια διαφοροποίηση από ΠΑΣΟΚ ή το παρελθόν; Δυστυχώς, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, τίποτα καλό δεν μπορεί να σκεφτεί στην συμπεριφορά του: ούτε βοηθάει τους Έλληνες να καταλάβουν που το πάει, ούτε υπηρετεί την συνταγματική υποχρέωση του να ελέγχεται τακτικά, εμφανιζόμενος στη Βουλή, ούτε παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να είναι διεθνώς για κανένα.

Ταυτόχρονα, καθώς εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι άνεργοι-υποαπασχολούμενοι, αφόρητα πιεζόμενοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, με διαρκώς λιγότερη πρόσβαση σε εργασία, παιδεία και υγεία, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι χάνουν το χαλί κάτω από τα πόδια τους, δεκάδες χιλιάδες ήδη αυτοκτόνησαν ή πάσχουν κυριολεκτικά από χρόνια πολύ-επίπεδη ευρώ-κατάθλιψη, ενώ διαρκώς νέα χυδαιότερα μέτρα βαθύτερης αφαίμαξης υπογραμμίζουν αποτυχία σχεδιασμού και πολιτικής, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στο πλούσιο και πολυτελέστατο γραφείο του ολόχαρος, ενθουσιώδης, γεμάτος εμπιστοσύνη για την πορεία και κατάληξη της τραγωδίας που ο ίδιος και οι ‘κολλητοί’ του έφεραν στην χώρα.

Με εξοργιστική αφέλεια υπερασπίστηκε την σημερινή πολιτική γραμμή του λέγοντας ότι, αν και με τα Ζάππειο Ι-ΙΙ-ΙΙΙ απέδειξε ότι από τότε δεν την πίστευε, αναγκάστηκε δυστυχώς σε ‘κολοτούμπες’ γιατί παρέλαβε αμετάκλητο ‘μονόδρομο’ από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τι δηλαδή μας είπε ο ‘ποιητής’: σίγουρα είναι λάθος η γραμμή, αλλά αναγκαστικά ακολούθησε το λάθος του Γιωργάκη, όμως είναι και κεφάτος γιατί, ενώ όλα πήγαν πάρα πολύ χάλια και πατώσαμε άγρια, ειδικά εφέτος, το λάθος πάει γενικά καλά, ώστε σε λιγότερο από ένα χρόνο προβλέπει μια (ατεκμηρίωτη για πολλοστή φορά μεν, αλλά) ισχυρή ανάπτυξη αντί για επιπλέον νέα ύφεση.  Άψογη λοιπόν η αιτιολόγηση της εθνικής του πολιτικής….από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα!

Υποκριτικότατα επίσης, μας διαβεβαίωσε ότι καλύπτει πλήρως τον κ. Βενιζέλο, εμπνευστή του πολυαγαπημένου άρθρου 86 περί (αν)ευθύνης υπουργών, που επιτρέπει την χωρίς τιμωρία διαρκή, στο διηνεκές, λεηλάτηση της χώρας, γιατί λέει ‘οι εξεταστικές τον αθώωσαν’, αποσιωπώντας όμως ότι, παρομοίως και επανειλημμένως, αθωώθηκαν Τζοχατζόπουλος, Παπαντωνίου και άλλα πολλά λαμόγια. Βέβαια δεν εξέπληξε, αφού τα τόσα μύρια ‘τρελά’ τσιμπούσια, όπου ‘μαζί τα φάγατε’ μέχρι σήμερα, συνεχίζουν αναμφίβολα να εγγυώνται, μια απόλυτη, φυσική, μόνιμη αλληλο-κάλυψη και ιδεολογική ταύτιση των στελεχών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…

Θεώρησε επίσης καλό ο κ. Σαμαράς να μοιραστεί μαζί μας ότι, το χειρότερο που του συνέβει στην πρωθυπουργία του, ήταν ‘το μάτι του’ και όχι η επιταχυνόμενη πλήρης φυσική και οικονομική εξόντωση εκατομμυρίων ιθαγενών υπηκόων του, υπό την ‘μακάρια’ σκοπιά του…. Τρέχα γύρευε…

Για τους νέους, που οι περισσότεροι είναι άνεργοι, πρότεινε Τεχνολογία μέσω χορηγιών ΕΣΠΑ, ανέκαθεν μια καλή πρόταση για την χώρα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα αποκλίνει σε όλες τις προς αυτό αναγκαίες προϋποθέσεις όπως ότι: α) αντί να διαλύεις ολοσχερώς, αντιθέτως οφείλεις να ενισχύεις ανελλιπώς τα υφιστάμενα ΑΕΙ και ΙΤΕ της χώρας, που παράγουν την γνώση, τα πειράματα και άρα την  τεχνολογία, β) για να φέρεις βιώσιμη μαζική απασχόληση στην Τεχνολογία πρέπει γίνει η χώρα ένα απέραντο, οργανωμένο, αξιοκρατικότατο εργαστήριο γνώσης-πειραμάτων όπου δεν θα χωρούν άλλες πολιτικές, γ) οφείλεις να εκμεταλλευτείς και εμπορικά τις ντόπιες ανακαλύψεις, εντός και εκτός της χώρας, αντί να τις ξεπουλάς για να επιστρέψουν εδώ πανάκριβες, μέσω κάποιας πολυεθνικής, δ) θα αφιερώσεις χρόνο, χρήμα και υπομονή μέχρι να καρποφορήσουν τέτοιες μαζικές προσπάθειες που κατ’ ελάχιστον σημαίνει, ορίζοντα 20ετίας. Πόσοι όμως θα δουλέψουν στην Τεχνολογία; Όλοι; Έμμεσα λοιπόν, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι η αύξουσα σημερινή ανεργία των νέων θα παραμείνει υψηλότατη και αναπάντητη για δεκαετίες…

Δυστυχώς απογοητεύτηκαν πλήρως όσοι περίμεναν να μάθουν κάτι ρεαλιστικά ελπιδοφόρο. Αποφεύγοντας ερωτήσεις ουσίας, η συνέντευξη επιβεβαίωσε την περιρρέουσα αντίληψη για τα πλήρη αδιέξοδα των μνημονίων και την γύμνια των επιχειρημάτων της σημερινής πολιτικής …γιατί άλλωστε να στενοχωρήσουν άδικα τον πρωθυπουργό; Τι θα άλλαζε αυτό; Δυστυχώς, ο συνδυασμός αδικαιολόγητου ενθουσιασμού-‘αποστειρωμένων’ συνεντεύξεων και οι συχνές αυταρχικές επιδρομές του στην δημοκρατία με τις ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ μεταμεσονύχτιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, θέτει το ερώτημα: έτσι οφείλει να λειτουργεί ένας πρωθυπουργός που σέβεται, ακούει και υπηρετεί αποτελεσματικά μια χώρα;

Το δωρεάν Wi-Fi που ‘γενναιόδωρα’ υποσχέθηκε, δεν θα φέρει μπουκιά στα στόματα των πεινασμένων, δεν εξοφλεί το χρέος, δεν φέρνει βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα αποτρέψει την μεγάλη ‘αρπαχτή’ της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά ούτε και δωρεάν θα είναι, αφού κάποιοι θα πληρώνονται στο εξής πλουσιοπάροχα να το εγκαταστήσουν και να το συντηρούν….(λέτε νάναι πάλι η φιλενάδα τους η ΖΙΜΕΝΣ;). Άρα από πού θα έρθει η πολύ-υποσχόμενη ανάπτυξη που κάθε χρόνο μάταια και ‘πονηρά’ ανακοινώνεται ότι έρχεται, 4 χρόνια τώρα; Μήπως από την υπερφορολογία; τις κατασχέσεις ιδιωτικής περιουσίας πεινασμένων άνεργων μικροαστών; τα νέα φέσια και χαράτσια; τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; την επόμενη PSIώδη εξαφάνιση ταμείων, παροχών υγείας και παιδείας; τις νέες δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο; την κατάσχεση των καταθέσεων αλά Κύπρος; Από πού; Άπαντες γνωρίζουν ότι σε ένα καπιταλιστικό-καταναλωτικό σύστημα, οι πολιτικές υπερφορολόγησης δεν μπορούν να είναι ποτέ βιώσιμες και κάθε λογιστικό πλεόνασμα τους είναι αναγκαστικά φευγαλέο, εξατμίζεται από την επομένη κιόλας. Στο μεταξύ όμως αλλάζουν μαζικά οι τσέπες, ακριβώς όπως παλαιότερα στην μεγάλη αρπαχτή στο ΧΑΑ…..ξανά ίδια κόλπα-ίδια θύματα….

Για έξοδο από τον φαύλο κύκλο χρειαζόμαστε κυρίως μακροχρόνιες Δραστικές Αλλαγές στο Παραγωγικό μας Μοντέλο, που ούτε στο παραμικρό ξεκίνησαν. Σήμερα να αρχίζαμε, θα έπαιρνε δεκαετίες. Ούτε μια ερώτηση όμως γι’ αυτές…Ωστόσο, η τραγική πτώχευση κράτους και ιδιωτών, το ξεπούλημα και η μεταφορά πλούτου πολλαπλάσιου των χρεών, σε τρίτους, ουδόλως προεξοφλεί επιτυχή μετάβαση σε νέο Παραγωγικό Μοντέλο στο εγγύς μέλλον. Προεξοφλεί όμως ένα μακρύ μέλλον ένδειας-εξαθλίωσης χωρίς εθνικά ή ιδιωτικά στηρίγματα οικονομικής επιστροφής. Στην καλύτερη περίπτωση, καθιστά τον λαό όμηρο πολυεθνικών αφεντικών και τίποτε άλλο.

Σήμερα, αφού χαρίστηκε η κρατική περιουσία, χαρίζονται και οι περιουσίες και ζωές των ‘ιθαγενών’, ως αναθήματα στους τοκογλύφους-τραπεζίτες, τους σύγχρονους χρυσοπληρωμένους ‘παγανιστές-μάγους’. Εν γνώσει κυβέρνησης, τρόικας και ΔΝΤ, υποβάλουν την χώρα σε ένα παγανιστικό αιματηρό ‘χορό της βροχής’! Με κύριο τελετουργικό τον ‘μονόδρομο των μνημονίων’, υπόσχονται πονηρά ότι, όσο περισσότερο ‘αίμα’ αφαιμάξουν από εμάς, τόσο γρηγορότερα θα διώξουν την καταστροφή και θα φέρουν πίσω όλα τα, υπό εξαφάνιση εδώ, είδη: ευρώ, εργασία, υγεία, παιδεία, διατροφή, ανάπτυξη και βιωσιμότητα του απύθμενου πλέον χρέους…… και όπως οι γιατροί του μεσαίωνα, οι σύγχρονοι μάγοι προσπαθούν 4 χρόνια τώρα να μας πείσουν ότι κάθε αποτυχία τους σημαίνει μονοσήμαντα πως απαιτείται πρόσθετη αφαίμαξη……!  και εμείς δυστυχώς ακόμα τους κοιτάμε…..!

Χαράς τα κέφια σας λοιπόν κ. Σαμαρά…γλεντήστε όσο προλαβαίνετε την καταστροφή και το ξεπούλημα… χαρείτε με τα άλλα ‘πιράνχας’, την γεμάτη με δικό μας ‘αίμα’, ‘αποστειρωμένη γυάλα σας’….σύντομα θα πρέπει όμως να διαλέξετε ή Βραζιλία, παρέα με τον Γιάννο, ή δωρεάν διαμονή στον Κορυδαλλό, παρέα με τον Τσοχατζόπουλο…… εμείς μετά από εσάς και θα ξαναφτιάξουμε την ζωή που μας κλέψατε και θα τιμωρήσουμε-ακυρώσουμε δικαστικά, κάθε σας προδοσία….

Ο Σπύρος Βροντινός είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός