Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Το Χειμερινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Αγίου Νικολάου

Πατήστε 2 φορές κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει

Στο Σίσι ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Joussen Friedrich


Στο Σίσι βρέθηκε ο πρόεδρος της TUI (του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη χώρα μας) Joussen Friedrich

Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας Βραχασίου και μέλος της επιτρ. τουρισμού του Δήμου Αγ. Νικολάου Γ. Φθενάκη.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Θα ’ρθει εποχή που οι φελλοί θα δοκιμάσουν τη γεύση του βυθού

Γράφει η Βασιλική Σουλαδάκη

Δυστυχώς, η χώρα βιώνει την πιο μεγάλη κρίση στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, για την ακρίβεια, «παίζει την επιβίωσή της κορόνα-γράμματα» πολύ καιρό τώρα…

Μέσα, λοιπόν, στη δίνη αυτής της κρίσης και στην πλάτη της Ελλάδας που «σφαδάζει», οι… γνωστοί άγνωστοι είναι εδώ, όπως πριν, είναι αυτοί, που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, μονίμως ενοχοποιούν τους άλλους, τους απέναντι, είναι αυτοί, που με την τακτική τους και τη θεώρησή τους στον τρόπο λειτουργίας των δομών αυτής της χώρας, την έφτασαν να βιώνει την πιο σκληρή οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο.

Είναι όλοι αυτοί, που βοήθησαν στο να φτάσει η χώρα να έχει τους νέους της άνεργους, το επιστημονικό προσωπικό της στην «πείνα», τους ανθρώπους του μεροκάματου στην απελπισία, την πολυσυζητημένη ανάπτυξη στον γύψο, τον εθνικό μας πλούτο «βορά» στους επίδοξους αγοραστές έναντι πινακίου φακής, την ελπίδα να… πεθαίνει τελευταία, αλλά μιαν αλήθεια, ότι τελικά για την Ελλάδα, κάποιοι παίρνουν μέτρα για… φέρετρο!!!

Η ντροπή, η παρηκμασμένη λογική των…. καφενείων, τα σουλάτσα των… νάνων που έγιναν γίγαντες, η λογική της ευκαιρίας σε βάρος της χώρας για να εξυπηρετηθούν μόνο προσωπικά συμφέροντα (σε μια χώρα με τόσο ταλαιπωρημένους πολίτες που πλέον αηδίασαν τα πάντα), μόνο από ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν, μπορεί να συνεχίζεται…

Κι, όμως, αυτός ο χορός του εμπαιγμού του Έλληνα πολίτη, ο χορός της εξαργύρωσης «προσωπικών γραμματίων», δυστυχώς… καλά κρατεί!!

Οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο είναι εδώ, ζουν και βασιλεύουν και, δυστυχώς, όπως πάει το πράγμα  θα συνεχίσουν να υπάρχουν αφού δεν θέλουν να την αλλάξουν -ούτε οι άνθρωποι ούτε το πολιτικό προσωπικό της χώρας στην πλειονότητά του.

Για να μην παρεξηγηθώ, να διευκρινίσω ότι για τους λεγόμενους «μνημονιακούς» και για τους λεγόμενους «αντιμνημονιακούς», είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Γιατί αναφέρομαι σε νοοτροπίες και τρόπους συμπεριφοράς.

Ο κοινωνικός ιστός που θα σέρνεται, για τη μικροκομπίνα, τη μικροαπάτη, τη μικροϊδιοτέλεια, που θα διαπραγματεύεται στο να μην εκδώσει απόδειξη, που θα κάνει δουλειές αεριτζίδικες, που θα κλέβει τον ΦΠΑ, θα συνδιαλέγεται με τους επίορκους των υπηρεσιών για να την «καβατζάρει», που θα μεταφέρεται από κόμμα σε κόμμα για να βρει αποκούμπι και να συνεχίσει τον… δικό του «αγώνα» για την επιβίωση, να κολλήσει σαν «βδέλλα» για να ρουφήξει, ό,τι απόμεινε, ότι θα απομείνει….

Αυτοί οι άνθρωποι, που γαλουχήθηκαν στο πνεύμα της «κομπινοκατάστασης», της κοροϊδίας, της μικρο-μεγαλοκομπίνας, του ρουσφετιού, της ψεύτικης υπόσχεσης, γιατί έμαθαν να την ακούν ακόμα κι αν ξέρουν ότι είναι ψέματα, δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς.

Αυτό είναι «το σύστημα του Μνημονίου» και οι άνθρωποί του!!

Εδώ, θέλω να σας θυμίσω για κάποιες ιστορικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι παρών στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τους δολοφόνους του, τους έχουμε ξεχάσει.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν εκλέχτηκε καν βουλευτής και είπε το περίφημο, «ανθ΄ ημών, ο Γουλιμής», όμως το έργο του, ο Σιδηρόδρομος, η διώρυγα της Κορίνθου κλπ, είναι ζωντανά, έτσι, που το σύγχρονο ελληνικό κράτος, ονόμασε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης».

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν εκλέχτηκε καν βουλευτής, αναθεματίστηκε, δέχθηκε δολοφονική επίθεση, όμως είναι πάντοτε παρών ως η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο ιδρυτής της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας.

Αλήθεια, ποιος θυμάται τους αντιπάλους του Ελευθερίου Βενιζέλου;

Ποιος θυμάται τους Δεληγιάννηδες, τους Δεληγιώργηδες, τους «τζουμπέδες»;

Κανένας.

Γιατί, όμως, τα γράφω όλα αυτά; Τι κοινό είχαν όλοι αυτοί με όλα τα προηγούμενα που προανέφερα;

Ήσαν όλοι τους υψηλής μόρφωσης άτομα, με αίσθηση υψηλής πολιτικής ευθύνης.

Αλήθεια, έχει γίνει ποτέ εκτίμηση σήμερα, για την επικρατούσα μετριότητα, το μορφωτικό επίπεδο πάρα πολλών από τους σημερινούς πολιτικούς, σε όλα τα επίπεδα;

Δυστυχώς όχι, ο κόσμος συνήθισε τις μετριότητες κι όπως γράφει και ο μεγάλος μας ποιητής, ο Ελύτης…

«Θάρθει κάποτε η εποχή, που την αμαρτία θα την ονομάσουνε αρετή και θα την ευλογήσουνε στις εκκλησίες»…

Φτάσαμε, δυστυχώς, είμαστε σ αυτήν την εποχή….

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, η ιστορία στην πορεία,  διαγράφει όλη αυτή την απέραντη στρατιά των ρουσφετολόγων της μικροπολιτικής και κρατά μόνο αυτούς που έδωσαν μάχες για αρχές και αξίες, που άλλες κέρδισαν κι άλλες έχασαν.

Ας ελπίσουμε μόνο στο επόμενο του μεγάλου μας ποιητή, μήπως και σωθεί τελικά αυτή η χώρα, μήπως τελικά η κρίση οδηγήσει σε συνολικό επαναπροσδιορισμό.

«Θάρθει  κάποτε η εποχή, που και οι φελλοί θα δοκιμάσουνε τη γεύση του βυθού».

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των έργων στην ευρύτερη περιοχή του Βραχασίου είχε ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την πίσκεψη του στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου


Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των έργων στην ευρύτερη περιοχή του Βραχασίου είχε ο Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος αποδέχτηκε τη σχετική πρόσκληση και πραγματοποίησε το πρωί, επίσκεψη στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου.

Τόσο εγώ, ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας όσο και η τοπική σύμβουλος Βραχασίου Κατερίνα Αστρουλάκη, ενημερώσαμε τον κ. Πλακιωτάκη για τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας, προκειμένου να υπάρξει η προώθηση τους και κυρίως η οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση τους.

Συγκεκριμένα: α) για τη μελέτη του παραλιακού μετώπου Σισίου - Μιλάτου, η οποία βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και β) για τη μελέτη του κεντρικού δρόμου Σισίου (από τον εθνικό δρόμο μέχρι το λιμάνι), η οποία είναι έτοιμη προς δημοπράτηση, ύψους  περίπου 1,8εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση χρημάτων για την υλοποίηση των παραπάνω αναπτυξιακών έργων.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη του για την εξασφάλιση επιπλέον χρημάτων για την αναγκαία και συνολική αποκατάσταση του προβλήματος στο μόλο, ο οποίος κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση στην εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.


Όπως είναι γνωστό, πέρα από τα χρήματα ύψους 500.000 ευρώ που δεσμεύτηκαν από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, το λιμενικό ταμείο του Αγίου Νικολάου θα εκπονήσει μελέτη βυθομέτρησης για το λιμάνι Σισίου, προκειμένου να αποφασιστεί ο καταλληλότερος τρόπος παρέμβασης στην είσοδο του λιμανιού ώστε η προσέγγιση τουριστικών σκαφών να γίνεται με ασφάλεια, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα βράχια.

Στη συνάντηση με τον κ. Πλακιωτάκη τονίσαμε επίσης την ανάγκη ανέγερσης δημοτικού σχολείου, έργο που έχει "μπλοκάρει" πιθανόν λόγω έλλειψης χρημάτων.
Πρόκειται μάλιστα για ώριμο έργο που έχει χωροθετηθεί  στο παλιό γήπεδο Σισίου και η υλοποίηση του, όπως είχε ανακοινωθεί, θα γινόταν με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ( ΣΔΙΤ ).

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί όχι μόνο ...ανάσα αλλά και διέξοδο στη νέα γενιά.  Χωρίς τις αναγκαίες αθλητικές υποδομές, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τις ανάγκες των νέων για άθληση.

Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τον κ. Πλακιωτάκη να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους ώστε το όραμα των νέων -το γήπεδο Βραχασίου - να πάρει σάρκα και οστά.  Όπως είναι γνωστό, συστάθηκε ειδική επιτροπή για την εξαγορά επιπλέον χώρου, δίπλα στον επίμαχο χώρο ώστε να προχωρήσει η μελέτη για το γήπεδο Βραχασίου ετςι ώστε να μπορέσει να δωθει καταλληλότητα για χρήση .

Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου θελω να ευχαριστήσω τον κ. Πλακιωτάκη ο οποίος θεωρώ οτι  στηρίζει τη περιοχή μας με τις προσπάθειες του.
Ευελπιστώ οι προσπαθειες του κ. Πλακιωτάκη να ενταθούν το προσεχές διάστημα για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, καθώς το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Γιώργος Φθενάκης
Πρ. Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Φθενάκης: Οι δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και η οργή του λαού έπιασαν τόπο

Και στο Βραχάσι επικρατεί κλίμα ηρεμίας στους κατοίκους, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου δεν κλείνει, εξέλιξη για την οποία δόθηκε "μάχη" από θεσμικούς φορείς , πολίτες, εργαζόμενους του Ιδρύματος, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, Ξενοδόχους και από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την αρχική, απαράδεκτη και παράλογη απόφαση υποβάθμισης του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου σε γραφείο, ο κ. Κουνενάκης τεκμηρίωσε με στοιχεία στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση γιατί δεν πρέπει να μπει "λουκέτο" σε ένα υποκατάστημα που εξυπηρετεί 7.027 εργαζόμενους, 2.653 συνταξιούχους και 12.221 δικαιούχους περίθαλψης!!!

Ο υπουργός κατανόησε το πρόβλημα και δέχτηκε ότι δεν πρέπει να κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου, όπως και κανένα άλλο υποκατάστημα στο νομό Λασιθίου.

Πάντως, στην αρχική είδηση του "λουκέτου", η τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Βραχασίου υπέστη ένα ..."ΣΟΚ", καθώς αυτό θα σηματοδοτούσε μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση αφού οι δημότες θα έπρεπε να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για τη μετακίνηση τους στο ΙΚΑ Ιεράπετρας και συγκεκριμένα περισσότερα από 200 χιλιόμετρα!!!

Οι "ανεγκέφαλοι" των αρμόδιων υπουργείων ήθελαν να κλείσουν το μεγαλύτερο υποκατάστημα που λειτουργεί στη πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου!!!

Δεν υπολόγισαν ούτε την ταλαιπωρία των δημοτών και κυρίως των ηλικιωμένων, ούτε τα έσοδα που εισπράττει το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το μήνα!!!

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και η οργή του λαού, έπιασαν τόπο και "φρέναραν" τις ...απειλές τους.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ..."παίζει" με την υγεία μας!  Ούτε κυβέρνηση, ούτε Τρόικα.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προασπίσουμε το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και για ότι άλλο ...επιχειρήσουν να μας ..."σερβίρουν" στον χώρο της υγείας από το 2014, οπότε θα υπάρξουν νέες θύελλες αντιδράσεων σε επίπεδο χώρας σε σχέση με το "χαρατσι" των 25 ευρώ για είσοδο σε δημόσιο νοσοκομείο καθώς και για το "χαράτσι" του ενός ευρώ για κάθε συνταγή που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι!

Στα μέσα της βδομάδας, ο κ. Κουνενάκης θα επιδιώξει συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ ώστε να "ανάψει" με τη σειρά του το "πράσινο φως" στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος προκειμένου να υπάρξει επίσημη απόφαση, ότι δηλαδή, το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου δεν κλείνει.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, ώστε να κοιμόμαστε ...ήσυχοι ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει "κοινωνικός ...σεισμός", πολλών ... ΡΙΧΤΕΡ, με επίκεντρο τον Άγιο Νικόλαο και μετασεισμικές δονήσεις σε Βραχάσι, Σίσι και σε άλλες περιοχές του Δήμου!!!

Γιώργος Φθενάκης
Πρ. Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο χρόνος τέλειωσε, η Ελλάδα σβήνει, εσύ διώκεσαι, τι θα κάνεις;

Του Σπύρου Βροντινού

Πλεόνασμα ειρωνείας, στρεβλότητας, αναλγησίας και νέας στάχτης στα μάτια των υπό διωγμό πολιτών, αποτελεί το ‘success story’ του κ. Σαμαρά. Με κτηνώδες ύφος-διάθεση ΔΝΤ, Τρόικα και συγκυβέρνηση, είτε υποδύονται τους κουτούς, ότι δήθεν δεν βλέπουν την μη αναστρεπτή καταστροφή, είτε ωμά φτύνουν κατάμουτρα τα 2 εκατομμύρια άνεργων και τα άλλα 2 εκατομμύρια υπό-απασχολούμενων ή υπό-αμειβόμενων εργαζομένων (ήτοι το 75% εργαζομένων και άρα και πληθυσμού), έχοντας  υπογράψει στην εξαθλίωση τους για δεκαετίες.

Αν και η κατάσταση στην χώρα χειροτερεύει καθημερινά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές παγκοσμίως, ακόμα και οι αλλοδαποί θύτες μας ΔΝΤ-Τρόικα, εκφράζουν ολοένα συχνότερα σοβαρότατες αμφιβολίες για το εάν μας καταστρέφουν ολοσχερώς με όσα ‘νταβατζίδικα’ -χωρίς καμιά δική τους εγγύηση, διέταξαν για το ‘καλό’ μας, η εδώ συγκυβέρνηση, μόνιμα βασιλικότερη του βασιλέως, παραμένει πάντα απόλυτα πρόθυμη και πεπεισμένη για την καταλληλότητα τους….! Ότι και αν είναι!

Με τυφλή υπακοή στους τραπεζικούς υπαλλήλους Τρόικα-ΔΝΤ, κατασκεύασαν, απουσία του λαού, νομοθεσία που καθιστά ‘νομιμοφανή’ τα ιδιαζόντως διωκτικά για τον λαό μέτρα. Με μεταμεσονύκτιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ‘αποφασίζουν και διατάσουν’ περισσότερο νέο πόνο, ταχεία δέσμευση και λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας νέο-φεσωμένων μικροφουκαράδων, προσωποκράτηση, φυλάκιση και προπηλακισμό και για πολύ μικρά χρέη, αλλά και τις αναρίθμητες ‘αλα καρτ’ χαριστικές τροπολογίες που χαρίζουν πλούσια ‘δώρα’ στα μόνιμα αδηφάγα λαμόγια της ίδιας συμμορίας. Δεν γνωρίζει κρίση η προδοσία!

Τα άκρως ρατσιστικά αυτά μέτρα στοχεύουν αποκλειστικά στον διωγμό και εξαθλίωση καθημερινών πολιτών και μικρών επιχειρήσεων αλλά όχι σε μεγαλοκαρχαρίες ή πολυεθνικές για τις οποίες ισχύει ένα άτυπο ‘Ειδικό Καθεστώς’. Ανέκαθεν εδώ μας ξεπουλούσαν για χοντρές μίζες. Πως αλλιώς μπορεί να εκτιμηθεί π.χ. η διαγραφή προστίμων 2 Δις ευρώ από την ‘ΜΙΖΕΝΣ’ λόγω ενός πολύ-πολύ σκοτεινού, αλλά κατά τον κ. Σαμαρά ‘ύψιστου εθνικού συμφέροντος’; ή η διαγραφή ΦΠΑ 600 εκατ. ευρώ για την Hogtief, τέως μάνατζερ του Νέου Αερολιμένα Αθηνών; ή η μείωση ΦΠΑ στο 13% για την Costco στο λιμάνι του Πειραιά; τι πλήρωσαν όλοι αυτοί στην τελευταία 10ετία; Κάνουμε απαιτητούς, όσο και στους πολίτες, φόρους και ΦΠΑ στους μεγάλους; πως θα ανταγωνιστούν οι ντόπιοι τα κρατικά προνόμια των μεγάλων; αλήθεια, με τέτοια προνόμια, δεν θα είχαμε όλοι πετυχημένες επιχειρήσεις ή θέλουμε να κλείσουν οι ντόπιοι για να ευδοκιμήσουν μόνο καρχαρίες;
                                                                                         
Ενώ χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν ήδη αυτοκτονήσει, εκατοντάδες άλλες χιλιάδες συμπολιτών μας ζουν, πλέον χωρίς επιλογή, με δανεικά λεφτά από συγγενείς και φίλους, αντιμετωπίζοντας αδυναμία επισιτισμού, ασφάλισης- υγειονομικό αποκλεισμό αφού παντού απαιτούνται μετρητά, αδυναμία παιδείας, θέρμανσης, ένδυσης, πληρωμής ενοικίου, λογαριασμών νερού, ΔΕΗ, κλπ, αλλά και πτώχευση, απώλεια κινητής-ακίνητης περιουσίας λόγω πλειστηριασμών για χρέη τραπεζών, δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, ή ιατρικών εξόδων καθώς σοβαρές ασθένειες-ακριβά φάρμακα δημιουργούν αυτοστιγμεί χρέη χιλιάδων ευρώ. 

Με την ίδια αδιάλλακτη σκληρότητα όπως Τρόικα-ΔΝΤ, η απάντηση των ταμείων-κράτους είναι: πλήρωνε, ή …κάνε διακανονισμό με υποθήκη μετρητά ή ακίνητα. Εάν όχι, θα σε πλειστηριάσουμε για χρέη, πάλι για το ‘καλό’ σου ξέρεις. Αποκλείονται δια ροπάλου η απολύτως αναγκαία μείωση φόρων και συνδρομών ταμείων και η προαιρετική πληρωμή κλάδων σύνταξης-υγείας, ώστε να πληρώνεις τουλάχιστον την υγεία.

ΟΜΩΣ, είτε λόγω ραγδαίας συρρίκνωσης ασφαλιστικών καλύψεων, είτε απλά λόγω αδυναμίας πληρωμής συνδρομών, σύντομα όλοι θα βρεθούν ή υπό-ασφαλισμένοι, ή ακάλυπτοι.  Επίσης, ΟΛΟΙ θα χρωστούν σε δημόσιο-ταμεία-τράπεζες σημαντικά ποσά, με άμεσο αποτέλεσμα να βρεθούν ‘στο δρόμο’, ή στην φυλακή, ή με εγκεφαλικό. Άμεσο επακόλουθο όλων των παραπάνω κακουχιών και διωγμού των πολιτών, είναι μείωση στο προσδόκιμο ζωής, που ίσως φτάσει και κάτω του 80% του σημερινού. Εδώ success story = please καλύτερα πέθανε τώρα, ή το αργότερο πριν δεις σύνταξη.

Μετά την μεγάλη ‘νομιμοφανή’ αρπαχτή στο ΧΑΑ του 80%+ των αποθεματικών των ταμείων από την κυβέρνηση Σημίτη στην οποία συμμετείχαν Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, τα ‘νομιμοφανή’ τοξικά ομόλογα της κυβέρνησης Καραμανλή και πρόσφατα το ‘νομιμοφανές’ PSI της μνημονιακής συγκυβέρνησης, τα ταμεία ‘διατάσσονται’ τώρα σε στάση παροχών, καθώς δεν παρέχουν υπηρεσίες στα καθυστερημένα οικονομικά μέλη τους, ενώ παρέχουν ολοένα πιο μειωμένα ποσά υπέρ υγείας-σύνταξης. Επειδή όμως έχουν να λαμβάνουν αδιάκοπα και ‘νταβατζιλίδικα’ μεγάλα ποσά από όλα τα μέλη, ίσως να δείξουν και λογιστικό πλεόνασμα….στην ώρα για το επόμενο PSI…..

Αν το 2009 υπήρχαν αμφιβολίες για την καταστροφή που μας προόριζαν, ο κάθετος τριπλασιασμός σε 4 χρόνια του εθνικού χρέους (700+ Δις λόγω στήριξης και των τραπεζών), μαρτυρά ότι: ακολουθείται πολιτική διάλυσης-ρευστοποίησης χώρας-πολιτών, όχι σωτηρίας και ανοικοδόμησης. Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε μια ελπίδα επιστροφής στην εργασία. Οι τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού δεν μπορούν να καλυφτούν, καθώς η έλλειψη ευρώ προκαλεί οξεία στάση και στην στοιχειώδη ανταλλαγή αμιγώς ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών. Ζητούμενο των τραπεζιτών ΔΝΤ-Τρόικας, όσο αυτοί έχουν το πάνω χέρι, είναι η γοργή απαξίωση και απομύζηση της ιδιωτικής περιουσίας στα πρότυπα της κρατικής. Δρομολόγησαν ήδη την επόμενη ‘νομιμοφανή’ τεράστια εθνική αρπαχτή, αυτή της ιδιωτικής περιουσίας μέσω ‘φεσώματος’. Κρατική και ιδιωτική μικροαστική περιουσία θα χαριστεί σε μεγαλοκαρχαρίες που δεν θα πληρώνουν ούτε χαράτσια ούτε φόρους, τίποτα you know, ‘Ειδικό Καθεστώς’!

Ο χρόνος τελείωσε, δεν σηκώνει αναβολές, να περιμένουμε τι; κάθε μέρα χάνονται πραγματικές ζωές, σβήνει η χώρα, ούτε επί χούντας δεν είχαμε τόσο γιγάντια μαύρα χάλια. Εφόσον λοιπόν δεν κηρύξαμε πτώχευση το 2009 ή νωρίτερα, όπως έπρεπε και μπορούσαμε, αλλά σώσαμε ξένες τράπεζες θυσιάζοντας χώρα και πολίτες, πρέπει προτού τα μιάσματα αλλοιώσουν περεταίρω το Σύνταγμα όπως έκαναν με το άρθρο 86 περί αν-ευθύνης Υπουργών, να περάσει ο λαός σε Εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος (περί σφετερισμού εξουσίας) ζητώντας ανάκληση εξουσιών της συγκυβέρνησης και εκλογές.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να:

1. Θεσπίσει Εθνική Πρόνοια Μαζικού Επισιτισμού-Περίθαλψης Πληθυσμού μέχρι επιστροφής ομαλότητας.

2. Προσωρινή στάση πληρωμών, αναψηλάφηση και επαναδιαπραγμάτευση χρέους με όρους ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ανθρωπιστικής διαβίωσης, ανάπτυξης και ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ και όχι άνευ όρων, στα τυφλά, σαν τους χαμένους

3. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, μονομερής στάση πληρωμών και έξοδος από το ευρώ, παραμένοντας στην ΕΕ όπως π.χ. η Αγγλία. Η δραχμή είναι το τάχιστο μέσο αποκατάστασης της εσωτερικής μας οικονομίας, τουρισμού και ανταγωνιστικότητας εξαγωγών. Είναι απαράδεκτο να τονίζουμε εμφατικά προσήλωση στο ευρώ χωρίς να μπορούμε να ανταλλάξουμε, ούτε ο ένας με τον άλλο, ντόπια προϊόντα-υπηρεσίες, γιατί δεν έχουμε ένα ευρώ για την συναλλαγή.

4. Στήριξη της Δικαιοσύνης για ανάκληση κάθε παραγραφής αδικημάτων υπουργών και επιβολή αναδρομικά παραδειγματικής τιμωρίας (τότε να δούμε πόσοι νυν και τέως συγκυβερνητικοί ‘κλεφτο-ψευτο-ήρωες’ ΔΕΝ θα πάνε μέσα).

Ο Σπύρος Βροντινός, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

135 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Χαλέπας την οποία συνυπέγραψε ο νεαρός τότε Ιωάννης Σφακιαννάκης


Συμφωνία, με την οποία ο Σουλτάνος παραχώρησε μία σειρά προνομίων στους χριστιανούς υπηκόους του στην Κρήτη, σε συνέχεια του Οργανικού Νόμου του 1868, τα οποία ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με την παροχή καθεστώτος ημιαυτονομίας στη Μεγαλόνησο. Υπογράφτηκε στις 3 Οκτωβρίου 1878 στο προάστιο των Χανίων, Χαλέπα.

Τον Ιανουάριο του 1878 το πολυπληθές χριστιανικό στοιχείο της Κρήτης ξεσηκώθηκε για μία ακόμη φορά κατά του οθωμανού δυνάστη, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τη δυσμενή για τους Τούρκους εξέλιξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και να επιτύχει την πολυπόθητη Ένωση με τη μητέρα Πατρίδα. Συγκρότησε την «Παγκρήτιο Επαναστατική Επιτροπή» στο Φρε Αποκορώνου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αθήνας και του πρωθυπουργεύοντος Χαρίλαου Τρικούπη (27 Δεκεμβρίου 1877).

Από την πλευρά του, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ Β' με την προτροπή της Αγγλίας αναζήτησε πολιτική λύση στο αναφυέν πρόβλημα. Απέρριπτε, όμως, τα αιτήματα των χριστιανών, που ζητούσαν αυτονομία της Κρήτης και χριστιανό διοικητή ως ηγεμόνα. Η κίνησή του αυτή εξόργισε τους επαναστάτες, οι οποίοι μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την κρητική ύπαιθρο, περιορίζοντας τους μουσουλμάνους στα φρούρια των μεγάλων πόλεων.

Η ραγδαία αυτή εξέλιξη δημιούργησε προς στιγμήν ελπίδες ότι η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ήταν πολύ κοντά. Διαψεύστηκαν, όμως, όταν το Συνέδριο του Βερολίνου (13 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 1878), που συγκάλεσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, απέρριψε το σχετικό αίτημά τους, υποδεικνύοντας στην Τουρκία να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις προς τους Χριστιανούς της Κρήτης.

Πράγματι, στις 3 Οκτωβρίου 1878 υπογράφηκε η Σύμβαση ή Χάρτης της Χαλέπας, που χορηγούσε καθεστώς ημιαυτονομίας στη Μεγαλόνησο. Οι κυριότερες διατάξεις προέβλεπαν τα εξής:
  • Ο Γενικός Διοικητής της Κρήτης θα μπορούσε να είναι και χριστιανός. Η θητεία του ήταν πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης.
  • Ο Γενικός Διοικητής θα είχε ένα σύμβουλο από το άλλο θρήσκευμα (μουσουλμάνο αν ήταν χριστιανός και χριστιανό αν ήταν μουσουλμάνος).
  • Γενική Συνέλευση (Βουλή), στην οποία θα πλειοψηφούσαν για πρώτη φορά οι χριστιανοί, θα είχε 80 μέλη (49 χριστιανούς και 31 μουσουλμάνους).
  • Ίδρυση αστυνομικού σώματος με την επωνυμία Κρητική Χωροφυλακή, που θα στελεχωνόταν αποκλειστικά από ντόπιους.
  • Αναγνώριση της ελληνικής ως επίσημης γλώσσα των δικαστηρίων και της Γενικής Συνέλευσης. Μόνο τα επίσημα πρακτικά, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και η επίσημη αλληλογραφία θα συντάσσονταν και στις δύο γλώσσες.
  • Χορήγηση γενικής αμνηστίας σε όσους είχαν λάβει μέρος στην εξέγερση του 1878 και άδεια οπλοφορίας στους Κρητικούς, με την οποία θα μπορούσαν να κρατήσουν τα όπλα τους.
  • Θεσμοθέτηση σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων.
  • Παραχώρηση για πρώτη φορά του δικαιώματος για την ίδρυση φιλολογικών συλλόγων και την έκδοση εφημερίδων.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από Οθωμανικής πλευράς ο βαλής της Κρήτης (γενικός διοικητής) Κωστάκης Αδοσίδης Πασάς, ο στρατηγός Μουχτάρ Πασάς και ο Σελίμ Εφέντι, ενώ από χριστιανικής πλευράς οι εκπρόσωποι της «Παγκρητίου Επαναστατικής Επιτροπής», Γεώργιος Παπαδοπετράκης, Κωσταρός Βολουδάκης, Ιωάννης Σφακιανάκης, Χαρίλαος Ασκούτσης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Αντώνιος Μιχελιδάκης, Ζ. Θειακάκης, Κυριάκος Χατζηδάκης, Στυλιανός Σταυρούδης, Αντώνιος Σήφακας και Α. Μενεγίδης.

Η Σύμβαση επικυρώθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες με φιρμάνι του Σουλτάνου, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1878 διόρισε βαλή της Κρήτης τον ελληνικής καταγωγής χριστιανό αξιωματούχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ισκεντέρ Πασά (Αλέξανδρο Καραθεοδωρή).

Η Σύμβαση της Χαλέπας εφαρμόστηκε μέχρι την επόμενη εξέγερση των Κρητικών το 1889. Τα 11 χρόνια της εφαρμογής της αθετήθηκε πολλάκις από την Οθωμανική διοίκηση, όπως και ο Οργανικός Νόμος του 1868, και υπονομεύτηκε από την οξεία πολιτική και κομματική διαμάχη μεταξύ «Καραβανάδων» (συντηρητικών) και «Ξυπόλυτων» (φιλελεύθερων).

Από τη σελίδα Σαν Σήμερα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το Βραχάσι, το Σίσι και η Μίλατος έκλεισαν την αυλαία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού


Το Βραχάσι, το Σίσι και η Μίλατος έκλεισαν την αυλαία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.
από  την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Βραχασιώτικο σπίτι»

Στο σοκάκι έξω από το "Βραχασώτικο Σπίτι" ο πολιτιστικός σύλλογος Βραχασίου "ο Αναύλοχος" είχε ετοιμάσει για τους επισκέπτες μπουφέ με τοπικές γεύσεις

Στην Παραλία Μιλάτου έγινε επίσης επίσκεψη και ο πολιτιστικός σύλλογος και οι επιχειρηματίες είχαν ετοιμάσει μπουφέ με τοπικά φαγητά

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Βραχάσι, όπου έγινε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο «Βραχασιώτικο σπίτι» και στην Παραλία της Μιλάτου, ενώ το βράδυ έγινε η κεντρική εκδήλωση στο Σίσι, όπου εκατοντάδες επισκέπτες και πολίτες έγιναν μια μεγάλη παρέα και διασκέδασαν με Κρητικό παραδοσιακό γλέντι, λαϊκό πρόγραμμα και με κρητικά εδέσματα και πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό του Σισίου και ενθουσίασαν τους παραβρισκόμενους.


Εντύπωση προκάλεσε το τουριστικό ‘’Πειρατικό’’ σκάφος, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Σισίου αποβιβάζοντας πειρατές, οι οποίοι χορεύοντας παρέσυραν τον κόσμο στην γιορτή. 


Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Φθενάκης καλωσορίσατε τον κόσμο ‘’Στο δικό μας παράδεισο, το γραφικό Σίσι", ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτισμό και την αγάπη χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το Σίσι, τη Μίλατο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου. Ο κ. Φθενάκης ευχαρίστησε τους βασικούς χορηγούς των εκδηλώσεων, όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων άλλα και όλους όσους βρέθηκαν στο Σίσι για να γιορτάσουν τον τουρισμό.


Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών, των ξενοδοχείων και των επαγγελματιών που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σισίου γιόρτασαν τον τουρισμό ζωγραφίζοντας με θέμα το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού γι α το 2013 ‘’Τουρισμός και Νερό: Προστατεύουμε το κοινό μας μέλλον’’.

Το συντονισμό των εκδηλώσεων είχε η Επιχειρησιακή Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α, ενώ συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισίου.

Η Επιχειρησιακής Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α. για τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους βασικούς χορηγούς των εκδηλώσεων, ξενοδοχεία Robinson kalimera Kriti και Grecotel meli palace και ιδιαιτέρως στους διευθυντές τους Παυλάκη Άρη και Γωνιανάκη Αντώνιο.

Ευχαριστούμε επίσης τα ξενοδοχεία Vassia Beach και Maritimo, τις ταβέρνες του Σισίου και της Μιλάτου, το αρτοποιείο «ΠΕΠΟ» και τους Πολιτιστικούς συλλόγους Βραχασίου, Σισίου και Μιλάτου για την προσφορά τους σε εδέσματα και ποτά και την βοήθεια που μας προσέφεραν.

Επίσης ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ Αγ. Νικολάου και το τρενάκι «happy train» για τη δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών στο Βραχάσι και στη Μίλατο και το τουριστικό σκάφος «Black Rose» για την εντυπωσιακή παρουσία του.

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ και στα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σισίου και στις δασκάλες τους για τις πολύ όμορφες ζωγραφιές που εξέθεσαν με θέμα το νερό.

Να ευχαριστήσουμε ακόμα τους καλλιτέχνες τις βραδιάς, Σουλαδάκη Κώστα (λύρα), Βασιλάκη Μανώλη (λαούτο), Σπύρο Ζερβούδη (μπουζούκι), Νίκο Φραγκιουδάκη (Αρμόνιο), Εμμανουέλα Μανιδάκη (τραγούδι), το συγκρότημα της Ανδριάνης Γαλανάκη και της Ειρήνης Κοφινάκη (παραδοσιακοί κρητικοί χοροί) και την ομάδα του Daniel Obleaga (μοντέρνος χορός).

Τέλος ευχαριστούμε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμώντας τον τόπο μας με την παρουσία τους και δίνοντας ένα μήνυμα ότι η περιοχή μας έχει ένα μεγάλο τουριστικό δυναμικό που πρέπει όλοι να δουλέψουμε ώστε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά μας όλους και του χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Επιχειρησιακής Βραχασίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.
Φθενάκης Γεώργιος
Άγιος Νικόλαος, 1-10-2013
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίου Νικολάου

Με θέαμα και πυροτεχνήματα η Ημέρα Τουρισμού στο Σίσι


Της Γεωργίας Μακάκη

Φαντασμαγορική ήταν η χθεσινή βραδιά στο Σίσι όπου εκατοντάδες επισκέπτες και πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου έγιναν μια μεγάλη παρέα και γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με Κρητικό παραδοσιακό γλέντι, λαϊκό πρόγραμμα, με κρητικά εδέσματα και με την όμορφη βραδιά να έχει μια ξεχωριστή λάμψη από τα δεκάδες πυροτεχήματα στον ουρανό!

Οι εκδηλώσεις άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Τουριστικό σκάφος από τη Χερσόνησο- το περίφημο Πειρατικό -"έδεσε" στο γραφικό λιμάνι, με ανιματέρ που είχαν ντυθεί πειρατές να χορεύουν και να διασκεδάζουν τον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Νίκος Αφορδακός, ο κ. Δημήτρης Κουνενάκης, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο κ. Γιώργος Φθενάκης, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου και ο κ.Ευστάθιος Βιδάκης, πρ. ΔΑΕΑΝ
Με τη φράση "Καλωσορίσατε στο δικό μας παράδεισο, το γραφικό Σίσι" ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βραχασίου Γιώργος Φθενάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτισμό και στην αγάπη χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το Σίσι, τη Μίλατο και άλλα τουριστικά θέρετρα του δήμου Αγίου Νικολάου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Φθενάκης δήλωσε: «Νιώθουμε υπερήφανοι για το τόπο μας. Δεν είναι μόνο οι ανεξάντλητες ομορφιές του νησιού μας, ο ήλιος, η θάλασσα και οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες μας.

Είναι ο πολιτισμός μας, ο αρχαιολογικός μας πλούτος, η κρητική Φιλοξενία, η παράδοση, η κρητική διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής μας.

Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα ξενοδοχεία της περιοχής, μας κάνουν ξεχωριστούς στα βλέμματα των χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι και φέτος μας ανταπόδωσαν αυτή την αγάπη και τη μεγάλη αγκαλιά!


Ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός μας αφορά όλους. Ελπίζω οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη δημοτική Αρχή, τους ξενοδόχους και άλλους φορείς για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου να πάρουν "σάρκα και οστά" ώστε η περιοχή μας να κάνει το πρώτο και μεγάλο βήμα σ' αυτό το εγχείρημα».

Τέλος, ο κ. Φθενάκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βραχασίου, Σισίου και Μιλάτου, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και σε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση.


Από το γραφικό Σίσι, έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων της εβδομάδας Τουρισμού που διοργάνωσε ο δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που έχει φέτος μήνυμα "Τουρισμός και Νερό: Προστατεύουμε το κοινό μας μέλλον".

Παρόμοιες εκδηλώσεις με χρώμα, πολιτισμό και έντονο άρωμα Κρήτης πραγματοποιήθηκαν σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα, Νεάπολη, Καλό χωριό, Κριτσά, Βραχάσι, Μίλατο και Νεάπολη, όπου τοπικοί παράγοντες απέδειξαν για ακόμη μια φορά τι σημαίνει κρητική φιλοξενία!

Aναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ